O rumu
V našem baru máme opravdu velkou sbírku rumů. Dnes čítá více než 100 různých značek. Proto jsme se rozhodli Vám na této stránce průběžně představovat rumy z různých hledisek. Podle geografického původu, stáří, případně dalších objektivních hledisek.

Našim cílem je ale vyvolat „veřejnou“ diskuzi, při níž budeme rádi za Vaše příspěvky, v nichž nám sdělíte své zkušenosti, názory a chuťové prožitky, které jste sami získali. Neváhejte napsat na info@casahavana.cz.


Havana Club Máximo Ron Extra Añejo

Havana Club Máximo je vrcholným dílem kubánského rumu. Je výsledkem citlivého míchání nejstarších a nejjemnějších rezerv, kterými společnost Havana Club International disponuje. Destilát je nevtíravě ovocné vůně se sotva znatelnými stopami pepře, barvy tmavého jantaru a překvapivé suchosti, která dovoluje vyniknout charakteristické vanilkové příchuti, jež je výsledkem zrání v sudech z amerického bílého dubu.

Havana Club Añejo 15 Años

Vzácný patnáctiletý rum vznikl pečlivým výběrem nejlepších stařených kubánských rumů. Jeho mimořádné chuťové kvality jsou výsledkem dlouhého a komplexního zracího procesu. Podle mnoha znalců jde o vůbec nejlepší rum světa.

Havana Club Cuban Barrel Proof

Tento ušlechtilý desetiletý rum trpělivě zraje ve velmi starých sudech z bílého dubu, aby získal svou jantarovou barvu a neskutečnou jemnost. Výsledná směs je pak ještě uložena do speciálně vybraných dozrávacích sudů, které jí dodají komplexnost a příjemný, lehký dubový charakter. Konečným výsledkem je dokonalý 45% rum, kerý se lahvuje „at cask strenght“, tedy v takové síle, v níž nazrával.

Havana Club Añejo 7 Años

Tento sedmiletý rum má pro oko lahodnou jantarově medovou barvu. Vůně sudového dřeva přechází do jemných tónů vanilky. Opravdu výjimečným zážitkem je mimořádně jemná a čistá chuť. Ta se nejlépe projeví v čisté formě.

Havana Club Máximo, Havana Club 7 años, Santiago de Cuba Extra Anejo, Havana Club 15 años

Havana Club Máximo, Havana Club 7 años, Santiago de Cuba Extra Anejo, Havana Club 15 años

 

MatusalemGran Reserva 15 let Solera Blend

Tento rum je považován za koňak mezi rumy! Dokonale spojuje několik generací rumů díky vytříbenému výrobnímu procesu (tzv. Solera- metoda) a je racionální volbou pro znalce, kteří oceňují sladové whisky a hledají srovnatelnou dokonalost mezi superprémiovými rumy. Chuť je delikátní, komplexní a přesto sametově jemná, s náznakem vanilky a karamelu. Navíc zdůrazněná výjimečným buketem a sytě zlatavou až jantarovou barvou. V posledních letech získal prestižní světová ocenění nejvyšší kvality a dosahuje nejvyšších umístění ve své kategorii v řadě soutěží a v oficiálních srovnávacích testech. Naposledy to byla dvojnásobná zlatá medaile na San Francisco World Spirits Competition 2004 v kategorii Extra Aged.

Ron Barceló Imperial

V letech 1999 a 2000 byl mezi 137 soupeřícími značkami rumu oceněn Chicagským institutem zkoumání nápojů (Beverage Tastings Institute of Chicago) nejvyšším hodnocením (97 bodů ze 100). Porota označila Ron Barceló Imperial jako „prvotřídní alkoholický nápoj světové úrovně“. Imperial je rodinné stříbro značky Barceló. Své mimořádné vlastnosti získává díky osmiletému zrání v sudech z amerického dubu. Vzhledem k velice přísným požadavkům na kvalitu se tohoto jedinečného nápoje každoročně vyrobí pouze omezené množství. Ron Barceló Imperial je vysoce uznávaný pro své bohaté složení a lehké chuťové tóny.

Ron Zacapa Centenario 23 Años

Zacapa Centenario 23 Anos je luxusní třtinový rum zrající 23 let v dubovém sudu metodou Solera. Tento, jediný rum, který se nachází v “Síni slávy karibských rumů“ je destilován z fermentovaného čistého panenského sirupu cukrové třtiny. Zraje systémem Solera v nadmořské výšce 2,333 metrů v sudech z bílých dubů, ve kterých zrál dříve Bourbon a Sherry Pedro Ximenez. Ron Zacapa Centenario 23 Años je vyráběn z těch nejpečlivěji vybíraných rumů o průměrném stáří 23 let, které jsou následně blendovány po dobu minimálně jednoho roku.

Matusalem Gran Reserva, Barceló Imperial, Zacapa Centenario 23 años

Matusalem Gran Reserva, Barceló Imperial, Zacapa Centenario 23 años

 

Bacardi 8y

Bacardi Rum 8letý je prémiový rum této značky. Zraje 8 let ve starších malých dubových sudech. Výsledkem je jeden z nejjemnějších rumů na světe. Bacardi 8 je znamenitě aromatický, s bohatou a komplexní chutí. Jedná se o jedinečný rum pro milovníky tohoto nápoje se zralým vkusem, kteří si rádi užívají rum po malých doušcích. Ideální s jemným doutníkem. Bacardi 8 je zhmotněním řemeslnosti a vášně, které definuji značku BACARDI.

Mount Gay Extra Old

Původem z Barbadosu. Velmi vyzrálý 17-ti letý rum s bohatým aroma sladkosti a dřeva. V chuti se rozvinou tóny vanilky, opáleného dřeva, hřejivé pepřové dokončení.

DOORLY’S x.o.

Další rum z Barbadosu je míchaný z rumů starých 6 – 12 let, tato výsledná směs potom dozrává v sudech po sherry. Vyznačuje se až omamnou vůní ořechů, manga a akátového medu. Chuť je velmi dlouhá, připomíná pečené banány, rozinky a vlašské ořechy.

Doorly's XO, Mount Gay Extra Old, Bacardi 8y

Doorly's XO, Mount Gay Extra Old, Bacardi 8y

 

Appleton Estate V/X

Tradiční jamajský rum, zrající pět let. Je typický lehkou chutí se sladkostí melasy, travinatým až ovocným aroma s náznakem pepře.

St. Etienne V.S.O.P.

Krásný rum z Martiniku. Zraje v dubových sudech nejméně 6 let. Obdržel řadu ocenění, např. zlatou medaili na Concours Général Agricole v Paříži v roce 2005. Rum má intenzivní aroma dřeva, kávy a čokolády. Po napití se kávová chuť rozvijí do tónů kandovaného ovoce a včelího vosku.

El Dorado 21 Y

Rum pochází z Guyany. Je míchaný z rumů stáří až 25 let. Svoji výraznou barvu a jedinečnou chuť získává zráním v 45 galonových sudech. Jeho chuť je výrazná ale jemná, komplexní a plná.

Appleton Estate V/X, St. Etienne V.S.O.P., El dorado 21y

Appleton Estate V/X, St. Etienne V.S.O.P., El dorado 21y

 

Malecon

Rumy nesoucí jméno Malecón pocházejí z Pamamy. V našem baru můžete ochutnat různě stařené, 12, 15, 18, 21 a 25-ti letý. Tyto rumy zrají v dubových sudech a mají převážně ovocný charakter s nezaměnitelnou chutí dubu a vanilky. Pro labužníky skrývá naše sbírka také rum Malecón Esplendida 1976, jenž nese ve svém názvu rok destilace. Rum se stářím 25 let má jedinečnou a v ostatní překonává. Takovýchto lahví po světě mnoho nenajdete.

V celém světě v současnosti existuje tolik značek rumů a způsobů jejich výroby, že snad ani nelze všechny vypočítat. Přes to se snažíme našim zákazníkům čas od času představit nějakou novinku. V poslední době se nám podařilo z různých konců světa, ale i od šikovných českých dovozců, získat několik velmi zajímavých lahví.

Malecon

Malecon

 

Rhum Vieux Vue Belle 10 ans

10-letý zemědělský rum pocházející z Reunionu, velmi výrazná chuť a aroma cukrové třtiny. Když jsem ho poprvé ochutnal, připadal jsem si jako bych právě stál uprostřed pole právě se zmíněnou plodinou, která nám dává po úpravě cukr.

Montebello rara rhum viex 1982

Rum z Guadalupu je zatím největší záhadou naší sbírky. Narazil jsem na něj náhodou při prozkoumávání místních „liquer storů“ během návštěvy nejmenované italské vesnice. Poslední lahev se krčila v koutě na polici za kartony levné whisky, zapomenutá a čekajíc na mě. Jak již název napovídá, tento raritní rum, zřejmě destilovaný v roce 1982, má částečně charakter zemědělského rumu a částečně voní podobně jako bourbon. Na jednu stranu je velmi lehký, nepůsobí těžce na Vaše zažívací ústrojí, na druhou stranu chuťově velmi výrazný destilát, který pořádně zahřeje ústa a lehce zaoblenou chuť pocítíte ještě dlouho po polknutí. Pro nás je tento rum chloubou a velkou záhadou.

Montebello viex 1982, Vieux Vue Belle 10 ans

Montebello viex 1982, Vieux Vue Belle 10 ans

 

Trois Riviers 1998 Single Cask

Jedna z tradičních výrobců rumu na ostrově Martinique stvořila velmi zajímavý produkt. Pokud jen „očicháte“ tento rum v příslušné degustační sklenici, věříte, že jde spíše o skotskou single malt whisky než o rum. Při ochutnání Vás tóny cukrové třtiny ujistí, že jde o tradiční destilát Karibiku. Tato ročníková záležitost nese na lahvi kromě čísla také datum destilace a lahvování, mezi nimiž je zhruba 9 let, také číslo a typ sudu, v kterém rum zrál. Velikou zajímavostí je, že tento rum zrál opravdu pouze v jednom sudu, jak název napovídá.

Trois Riviers 1998 single cask

Trois Riviers 1998 single cask

 

Pyrat Pistol

Rumy Pyrat jsou míchány a produkovány na ostrově Anguilla na Britských Návětrných Ostrovech, jednotlivé složky pro finální směs pocházejí z různých koutů Karibiku, např. Guyany a Trinidadu. Pyrat Pistol je sušší, lehčí a méně výrazný než známý Pyrat X.O., ale stále si ponechává příjemnou pomerančovou a mandlovou chuť.

Pyrat Cask 1623

Komu z vás chutnají rumy Pyrat, ten musí ochutnat i Cask 1623, v tomto případě nejde o letopočet, ale o číslo sudu, v němž tento rum také zraje. Mimochodem v „blendu“ jsou obsaženy až 40-leté rumy, které posouvají tuto záležitost ještě o patro víš, než je tak oblíbený Pyrat X.O. Kdo z vás vypije poslední doušek lahve, může si odnést přívěšek Hotiho, Zenbudhistického bůžka, který provází celou značku Pyrat a dekoruje každou z lahví.

Pyrat pistol, Pyrat cask 1623

Pyrat pistol, Pyrat cask 1623

 

Pusser`s Navy Yachting (Comodore John Paul Jones)

Opravdový námořnický rum, kterým tzv. Pursers zásobili vojáky britského námořnictva až do 70.let 20.století pro dodání kuráže, dříve jako medikament. Konkrétně tato směs je věnována památce Commodora Johna Paula Jonese, který statečně a úspěšně bojoval ve válce o nezávislost Spojených států. Samotný rum je výrazné chuti mnohých druhů koření, vyššího procenta alkoholu, ale i jeho sprostý výraz si najde své přívržence, stejně jako námořní důstojník sir Jones.

Pusser`s Navy 15 Y.O.

Tento destilát je vyzrálejší a uhlazenější verzí předcházejícího námořnického rumu. Jeho příjemná, nasládlá a zaoblená chuť i vůně příjemně překvapila nejednoho člena našeho personálu. Myšlenka, probudit značku tohoto rumu, napadla v roce 1979 podnikatele a námořníka Charlese Tobiase, který začal znovu rum destilovat dle tradice staré několik století. Velikou zajímavostí u tohoto destilátu z cukrové třtiny je fakt, že nejen k zrání dochází za pomocí dřeva, ale i destilace samotná probíhá v objemných dřevěných nádobách, tak jako dřív, dle tradice.

Pusser's Navy Yachting, Pusser's Navy 15 Y.O.

Pusser's Navy Yachting, Pusser's Navy 15 Y.O.

 

Coruba Cigar Rum 12 Y.O.

Jamajský rum Coruba se vyrábí v destilérce společnosti Appleton. Tento minimálně 12-letý destilát, zrající v malých dubových sudech, byl namíchán zejména ke konzumaci společně s doutníkem. Tento výrazný plný rum se štiplavým aroma a chutí ušlechtilých dřevin zaujme ty z vás, kteří rádi cítí destilát na patře úst po dlouhou dobu.

Coruba 12 Y.O.

Coruba 12 Y.O.

Komentáře

Žádné komentáře.

Přidejte svůj komentář

Váše e-mailová adresa nebude publikována.
Povinná pole jsou označena hvězdičkou.*

hlavní strana

nahoru