Rhum JM Terroir Volcanique

Úterý 13.prosince je ve znamení „agricole rhumu“, tedy francouzského stylu. Na ostrově Martinik byla v roce 1996 zavedena norma/apelace „AOC“, která dává výrobě rumu jasná pravidla. Její znění si můžete přečíst na Rhum Agricole (rhum-agricole.net) a značně se liší od běžné produkce. Jedním z pilířů je využití čerstvé třtinové šťávy, nikoli melasy. A tím se 100% řídí palírna Rhum J.M, jejímž zakladatelem je v roce 1845 Jean-Marie Martin. Tento rhum, vypálený na kreolské koloně, má 43% alkoholu, zraje 3 roky v nových sudech z evropského dubu (např. Limousine) s 2 stupni vypálení – „heavy toast“ a „extreme toast“. Palírna má v místě své bednářství, a tak si společně s master blenderkou Karine Lasselle mohou hrát s kondicí a stavem svých sudů.

Rhum JM Terroir Volcanique

Ve vůni typický krásný „agricole“ – pronikavá sladká třtinová šťáva, ovoce a kouř. V chuti se překvapivě neprojevuje typický jód, ale svěžest třtiny a opálené dřevo. Úplně mi vyschlo patro a chuť zůstává dlouho na patře. Wow! Sklenici mám už prázdnou, musím k ní ale stále přičichávat.

Rhum JM Terroir Volcanique