RUM BOOK a doutníky

DALŠÍ RUMY, KTERÉ JSTE NENALEZLI V MENU

Náš RUM BOOK uvádí nespočetné množství rumů z celého světa. Nabídka je však neuvěřitelně široká a proměnlivá. Proto zde naleznete další novinky, rarity a zcela vyjímečné vzorky.

"RUM BOOK"

Rumová testovací platíčka

Kazdé obsahuje 4 vzorky rumu po 2cl. Servírujeme s vodou, cokoládou a výkladem sommeliéra.

"Španělský styl rumů"

Kryštof Kolumbus objevil roku 1492 americký kontinent a zalozil první mesta a úrady na ostrovech Kuba a Hispaniola. Odtud smerovaly objevy do dalších oblastí, které byly pozdeji ovládány Španely. Ti objevená území drancovali a zajímali se spíše o drahé kovy nez o zemedelství. Na to prišla rada mnohem pozdeji. I díky tomu má dnes výroba rumu v techto oblastech svá specifika.

Nejvýznamnejšími oblastmi jsou Kuba, Dominikánská republika, Venezuela nebo Guatemala. Nemeli bychom zapomínat ani na oblasti strední Ameriky se sopecným podlozím nebo kávy plnou Kolumbii, ci Mexiko, jako velkou zásobárnu cukrové trtiny. Zde všude se po zpracování cukrové trtiny vyuzívá melasa, která následne fermentuje bez, nebo s pridáním sirupu z trtinové štávy. Destilace probíhá spíše na potravinových kolonách a vznikají tak lehcí a sušší rumy, jako je Havana Club 
nebo Ron del Barrilito.


"Britský styl rumů"

Pod pojmem "britský styl rumu" najdeme vzorky z bývalých či současných  členu Commonwealthu. Mluvíme tedy o Barbadosu, Jamajce, Guyane a Trinidad & Tobagu. Britové zde rozvíjeli obchod s rumem již v 17. století.

Rumy se zde dělají výhradně suché a plné z melasy, některé z nich se destilují na velmi starých kotlíkových zařízeních. Příkladem je Guyana a její Demerara distillers. Některé směsi jsou oznacovány jako high-ester, velmi tělnaté. Tělo a aroma se tak získává dlouho trvající fermentací, kde kvasinkám pomáhají bakterie z rostlin.

Za zmínku stojí také rumy Pusser´s British Navy, kterým byli před rokem 1970 zásobováni britští námořníci. Vítejte ve světě výrazných, zemitých a plných kořenitých rumů!

                       
"Francouzský styl rumů"

Mluvíme-li o francouzském stylu rumu, máme na mysli zemědělské rumy z bývalých  francouzských držav či současných departmentů. Těmi nejvýznamnějšími jsou ostrov Martinik, souostroví Guadeloupe a Haiti. 

Rum se zde vyrábí již od poloviny 17.století, kdy byla lokalita osídlována Francouzi. Typicky zemědělský rum se začíná vyrábět až s propadem ceny cukru v 19.století, jeho boom pak datujeme po roce 1902, kdy bylo po velkém výbuchu sopky Mt. Pelée vystavěno mnoho nových lihovarů a cukrovarů.

Agricole rhum se odlišuje od průmyslového použitím pouze sladké šťávy z cukrové třtiny, která se dále fermentuje a destiluje. Na ostrově Martinik dokonce vznikla státem vydávaná apelace o kvalitě rumu, která stanovuje přesné výrobní postupy pro rum s AOC. Stále ale můžeme napříč rumy najít mnoho velkých odlišností. Ať už si vyberete typický zemědělský rum z Martiniku (JM Clément, St.James) nebo rum s jódovým aroma  z Guadeloupu či původní kleren z Haiti a zajímavosti z oblasti Indického Oceánu. Vždy to pro Vás bude zajisté nový a zajímavý zážitek.

 

"Oblast Indického oceánu a zbytek Světa"

Oblast Indonésie je původní domovinou cukrové třtiny. Z Asie ji přinesl do severní Afriky a jizní Evropy Alexander Veliký Makedonský. Odtud se dále dostala na konci 15.století do Karibiku.

Nejdůležitějšími oblastmi pro rum v Indickém oceánu jsou z našeho pohledu ostrovy Madagaskar, Reunion a Mauricius. Je ale zapotřebí zmínit, že například v Indii dnes existují  jedny z nejprodávanějších značek vůbec a na Filipínách se vypije tolik doma vyrobeného rumu či araku, že to není možné spočítat.

"nabídka doutníků"

Vychutnejte si Váš drink společně s originálním doutníkem

"NAŠE RUMOVÉ ENCyKOKPEDIE"

 

DALŠÍ RUMY, KTERÉ JSTE NENALEZLI V MENU

Náš RUM BOOK uvádí nespočetné množství rumů z celého světa. Nabídka je však neuvěřitelně široká a proměnlivá. Proto zde naleznete další novinky, rarity a zcela vyjímečné vzorky.